Dohoda o zmiernení sankcií voči Iránu znížila cenu Brentu

25.11.2013 Celý región

Tokio 25. novembra (TASR) - Ceny ropy dnes zaznamenali výrazný pokles, keď trhy zareagovali na dohodu Iránu a šiestich svetových mocností o obmedzení iránskeho jadrového programu. Výmenou za ústupky Iránu bude zmiernenie sankcií voči krajine. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Na základe dohody sa Irán zaviazal, že počas šiestich mesiacov obmedzí aktivity v rámci jadrového programu, za čo svetové mocnosti čiastočne zmiernia sankcie, ktoré na krajinu práve za jej sporný jadrový program uvalili. Podľa veľmocí je to prvý, no výrazný krok smerom k dôkladnejšej a trvácnejšej dohode. To znamená zmiernenie napätia na Blízkom východe, čo sa vždy odrazí na vývoji cien ropy.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent zareagovala na dohodu poklesom takmer o 3 USD. Dnes v popoludňajších hodinách v Tokiu v rámci elektronického obchodovania na burze v Londýne zaznamenala pokles o 2,89 USD na 108,16 USD (80,01 eura) za barel (159 litrov). Je to najväčší pokles v priebehu obchodovania za posledný mesiac. Výrazný pokles evidovala aj cena americkej ľahkej ropy WTI, ktorá klesla o 1,37 USD na 93,47 USD/barel.
 

Vyberte región